Daniel Poohl på Expo: Berättelsen om Isac ett bra exempel

Publicerad 2016-02-01 09:15

Berättelsen om Isac, som tvingades ta avstånd från hela kompisgänget när en av dem blev högerextrem, är inte unik enligt Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo. 

– Det är bra att det lyfts fram, säger han. 

 

Just nu riktas uppmärksamheten i medierna mot högerextremister och fotbollshuliganer som stört ordningen i centrala Stockholm.

 

Men enligt forskaren Helene Lööw är den här typen av aktioner inte ovanliga – det ovanliga är att de sker i Stockholm. 

 

– Normalt sett så ser vi den här typen av aktivism utanför Stockholm med olika former av aktioner innan de nådde Stockholm. Men det är först när det når Stockholm som det blir en riksangelägenhet.

Mobile Stories har tidigare skrivit om Isac, som kommer från en mindre ort och som berättar om hur det är när en i det lilla, isolerade kompisgänget blir högerextrem. Enligt Daniel Poohl, är chefredaktör för tidskriften Expo finns det många Isac ute i landet. 

 

– Hans berättelse är ett ganska bra exempel på hur det kan se ut på massa ställen ute i landet i dag, säger han. 

 

Mindre orter är enligt Helene Lööw mer attraktiva för högerextrema som vill sprida sina åsikter utan att få mothugg av media. 

 

– Där går de under radarn, eftersom riksmedierna blivit så extremt storstadsfixerade. De får dessutom ett större genomslag på mindre orter.

 

LÄS OCKSÅ: Isac sa nej till högerextremism

Caroline Ytterström
23 feb
16 feb
16 feb
14 feb
07 feb
07 feb
01 feb
01 feb
31 jan
31 jan
31 jan
30 jan
29 jan
19 jan
11 jan

Dela