Björn af Kleen tipsar Mobile Stories elevpublicister

Publicerad 2018-03-21 19:30

Han har intervjuat Zlatan, skrivit en bok om den svenska adeln och ett hyllat reportage om nazister i Dalarna. Björn af Kleen har lyckats komma nära dem som normalt anses vara svåra att komma inpå livet. Nu delar han med sig av sina bästa tips till Mobile Stories elevpublicister!

I dag är Björn af Kleen Dagens Nyheters korrespondent i USA. Uppdraget är att rapportera om den politiska utvecklingen kring Vita Huset, men också om stora nyhetshändelser på helt andra platser i landet, som skolskjutningar och naturkatastrofer. Men det han är mest känd för att sina långa reportage och sin förmåga att få människor att öppna sig. Han har bland annat blivit utsedd till Årets stilist av Journalistförbundet nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare.

Att få människor att ställa upp på intervju är inte alltid så enkelt, särskilt inte för den som inte har en stor tidning i ryggen. Men det gäller att inte ge upp – och att ha självförtroende!

– Utgå inte ifrån att människor INTE vill ställa upp. I Sverige är folk ganska välvilligt inställda. Journalister kan vara en bra grupp att börja med. De har själva varit i den situationen att de hört av sig till folk.

Ett annat tips är att försöka hitta en ingång där personen tjänar på att ställa upp. Det kan också underlätta om personen har något att marknadsföra, som en ny bok till exempel. 

Du som är elevpublicist kan hitta Björn af Kleens 6 bästa tips för att få intervjupersoner att ställa upp i Mobile Stories-appen. Här finns också massor av andra tips från yrkesverksamma journalister, till exempel från Aftonbladet-fotografen Jimmy Wixtröm, ansvarig utgivare på Sveriges radios Eko-redaktion Olle Zachrisson och grävreporten Frida Sundkvist!

Källor: (1) Björn af Kleen
Skribent

Dela

Elevartikel

Magnus Lejhall/Bildbyrån
02 maj
Elevartikel
Alex Mcabe
02 maj
Elevartikel
Elias Carlander
02 maj
Elevartikel
02 maj
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
NASA (StarChild Learning Center)
20 apr
Elevartikel
Privat
11 apr
Elevartikel
10 apr
Elevartikel
23 mar
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

Redaktionen

30 okt
Professional
03 okt
Professional
21 mar
Professional
20 dec
Professional
30 nov
Professional