Benjamins framtid i Sverige

Publicerad 2018-12-10 13:20
FOTO: Tyra Halldén

19 årige Benjamin kom till Sverige för tre år sedan, under de här tre åren har han flyttat runt i Sverige men just nu bor han på Kvarnholmen i Nacka. Innan han kom till Sverige ville han bli fotbollsspelare men efter sina tre år här har hans framtidsplaner ändrats. Hur ser livet i Sverige ut jämfört med hans tidigare liv och vad är hans framtidsplaner nu?

Jag mötte upp Benjamin och vi gick vidare till ett lugnt klassrum där jag skulle ställa några frågor, frågorna jag valde att fokusera på var tankar om framtidsplaner och fritiden. Innan Benjamin kom till Sverige för tre år sedan bodde han i Iran med sin familj. Han bodde i en liten by som heter Qom. Han beskrev den som hemtrevlig och mysig. “Man kunde alltid spela fotboll med kompisarna”, vilket passade Benjamin helt perfekt eftersom han just då drömde om att bli fotbollsproffs. Han bodde då med sina föräldrar, tre systrar och en bror. På fritiden var Benjamin mycket med kompisar och familj, men han spenderade extra mycket tid med sin mamma, då han hjälpte henne med familjens jobb, att fläta mattor. Han berättade för mig att hans mamma jobbade väldigt hårt och satt ofta vid mattorna vilket då gjorde att han gärna hjälpte till. Så att spela fotboll stod på framtidsplanerna. Men nu på senare år och här i Sverige berättade han att han har funderat mycket på att plugga vidare och att det han kommit fram till är att han skulle vilja bli elektriker via en gymnasieutbildning och sen i framtiden ,om ca 10 år studera till tandläkare. Han sa att de var en bra utbildning som ger en bra möjligheter. Vilket skulle passa honom eftersom han i framtiden skulle vilja bo i en villa men familj och hund. Benjamin studerar just nu på Nacka gymnasium och går på introduktionsprogrammet, på fritiden fokuserar han mest på skolan men har alltid lite extra tid för kompisar och datorspel.

Efter att ha pratat med benjamin en stund har jag fått en stark bild av honom, han har gått igenom mycket men har ändå en positiv inställning till framtiden, vilket för mig är väldigt inspirerande. Jag önskar honom en fin framtid här i Sverige och hoppas han uppnår sina mål och drömmar.

Källor: (1)
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional