Anglifiering är inte bara dåligt

Publicerad 2017-10-17 12:15

Som du säkert vet så blir Sverige och omvärlden mer anpassad till den amerikanska kulturen. Stora mediekanaler som Youtube och Netflix som har underhållning som är till stora delar amerikansk påverkar oss ungdomars svenska språkförmåga.

ELEVARTIKEL FRÅN ÖSTRA GRUNDSKOLAN

Jag får höra varje dag att min svenska, mitt modersmål, har blivit anglifierat.

 

Jag är 14 och kollar på hemsidan och appen där man kollar på videos som är till största delen engelsk och jag har märkt hur den konstanta konsumtionen av amerikansk underhållning och kultur har påverkat mig verbalt på svenska. Det är inte så att jag har ett mindre svenskt ordförråd utan att jag lyssnar på så mycket engelska på min fritid att det lägger till ett lika stort engelskt ordförråd. Ofta när jag pratar så sammanflätar jag de två språken och ibland använder jag engelsk grammatik eller engelska ord i mitt svenska språk och vice versa. Jag har lärt mig mer på Youtube än vad jag lär mig i skolan dagligen och utan Youtube så hade jag inte haft det mycket stora engelska ordförrådet för min ålder.

 

Ett exempel på det här är att jag ska säga ett ord som “åsikt” och det första jag tänker på när jag försöker komma på det ordet är “opinion” och sedan vad opinion är på svenska. Det här kan vara roligt för andra personer att veta att jag föddes i Sverige utan någon släkt från ett engelsktalande land. Ändå har jag svårt att komma på ord på mitt modersmål för att jag har ett nästan lika stort ordförråd på ett annat språk. Det kan faktiskt vara väldigt irriterande och förödmjukande. Det kan till och med bli så att jag skäms över det så mycket att jag säger ord som jag är lite osäker tystare så andra inte märker ifall jag skulle säga fel.

 

Jag är säker att det här kommer påverka många ungdomar som mig själv i framtiden med ett svensk ordförråd som kanske nödvändigtvis inte är mindre men som har ett engelskt ordförråd som är större än alla andra. Det jag vill säga är inte att ignorera engelsk media, anglifiering är inte någonting helt dåligt. Ett bättre engelsk ordförråd är väldigt användbart för framtiden och det är svårt att undvika amerikansk kultur och media. Det är snarare en reflektion över hur vårt språk förändras och utvecklas.

Tags: 

Dela

Elevartikel

Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional