Åländska elever i utbytesprogram med Tyskland

Under en hel vecka i oktober 2019 befann sig en grupp tyska skolever från Paderborn på Åland.

Publicerad 2019-12-05 07:45

KHS anordnar utbyte för sina elever som läser tyska. Vart annat år får eleverna möjligheten att delta i utbytet med en skola i Paderborn. De tyska eleverna besöker Åland en vecka under hösten. De ålänska eleverna besöker sedan Tyskland på vårterminen. Utbytet är tänkt att främja intresset för språk och den anda kulturen. I detta reportaget får vi följa några av de ålänska familjernas reflektionerna innan och under utbytet.

 

I början av vårterminen i sjuan blev de som läser tyska erbjudna att delta i ett utbyte med en tysk skola som ligger i Paderborn. Flera av eleverna reagerade väldigt nyfiket. 

- Det här låter jätte kul! Sade en av de tillfrågade eleverna.

Utbytet sker vartannat åt och detta är den femte gången som utbytet äger rum.

Många av elevernas föräldrar reagerade positivt och ville gärna hjälpa till. Eleverna fick fylla i en blankett om fritidsintressen samt kontaktuppgifter. 

Några månader senare, men bara några dagar innan skolavslutningen fick de reda på vem de hade blivit ihop parad med. Det var fler elever från den åländska skolan, som ville delta än från den tyska. Detta ledde till att några åländska elever fick samsas om en tysk elev. De två kompisarna Nora och Emmy, fick Lara som sin utbyteselev. Eleverna bytte kontaktuppgifter och kunde höra av sig under sommaren innan utbytet. Flera av eleverna berättar att de skrev så ofta den hann, ibland berättade de om hur dagen hade varit eller mer om vad som var på gång i familjernas vardag.

Sen började skolan och höstterminen rullade på, så blev det plötsligt veckan före de tyska eleverna skulle komma till Åland. Den praktiska planeringen var igång. Var skulle eleverna sova och hur skulle logistiken lösas? Tänk om eleverna inte skulle trivas, eller bara vara tysta?

Den tyska gruppen elever skulle hämtas från båtterminalen i Mariehamn sent på kvällen en torsdags, vilket betydde att eleverna bara skulle vara en dag i skolan innan det var två dagar helg.

Skolan hade planerat och fixat ett varierat program, men eleverna fick väldigt mycket fritid också, och då utmanades grupperna att tänka till och ta hand om sina besökare. Några familjer har stora bilar och kunde köra fler samtidigt medan andra lånade cyklar och tog sig runt för egen maskin. Veckan rullade på och stämningen var på topp. Även andra elever som inte var involverade tyckte det var kul och hakade på spontanbesök till staden på fika.  

Hela upplevelsen med utbytet har varit väldigt kul säger det flesta i tyskagruppen. Många roliga nya minnen har det också blivit tycker alla.

När några av föräldrarna tillfrågades vad största minerna skulle vara var det tydligt några som stack fram bl.a. hur kul det var för hela familjen och hur bra eleverna tog hand om varandra.

-Veckan har varit väldigt rolig och intressant på många sätt, det är helt klart ett minne för livet som vi i hela familjen kommer att ha med oss. Både föräldrar och syskon var engagerade och tog hand om sin gäst, sade en av föräldrarna under avslutningsmiddagen.

Eftersom eleverna från KHS skola var inne i en provperiod blev det mycket läsning på prov. Det blev som en rutin att träffas hemma hos en värd och baka kladdkaka och göra skolarbetet. Trevligt att förena umgänget med nya bekantskaper, öva på språk och egna studier medan doften av kladdkaka sprider sig i det varma huset.

Eleverna ser stort fram emot återbesöket i vår, vem vet kanske det blir fler besök efter det.

 

 

 

 

 

Källor: (1) Linda Söderström , (2) Emmy Dönnes
Skribent

Dela

Elevartikel

12 mar
Elevartikel
26 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
Karin Gabrielsson
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
Anonym
17 mar
Elevartikel
17 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel

Redaktionen

20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional