Är det säkert att använda sociala medier?

Publicerad 2019-12-03 15:00

Världshälsoorganisationen slår larm om Facebook och Google data använding och monopoly affärsmodel. Där Danska studier visar att vi mår dåligt av Facebook. 

"det faktum att genien kommer att skapa ett digitalt monster som förstör vår demokrati och våra samhällen just nu" anklaga ledamötern i europeiska parlamentet.

 

Nyligen släppte Amnesty en rapport för att påpeka Google och Facebook om deras affärs ideer. Rapporten är 60 sidor och är på engelska. Amnesty beskriver sig själva som en global rörelse för mänskliga rättigheter. 

-Den ser vidlyftig ut. Dom flesta orkar nog inte läsa den , skriver femtonåriga skoleleven Benjamin Eriksson

Firmbee

Amnesty skriver i rapporten att Facebook och Google kan använda information mot oss. Dem använder Cambridge Analytica som bevis att det har hänt. Studier från Köpenhamn har visat att de flesta mår dåligt av att använda Facebook regelbundet. Men andra påpekar att Facebook förenar personer med varandra och gör dem mer sociala.

Facebook inc

Facebook inc består av 80 bolag och grundades 2004. Mest värda är Facebook, Whatsapp, Instagram. Majoriteten av Facebooks bolag är beläggna i USA. Facebook inc anställda är ca 36 000 säger facebooks egna data från 2018. Facebook inc är värt runt 140 miljarder US dollar tror gobankingrates.com med information av facebooks lön och vinst på de tre senaste åren. Bolaget blev börsnoterat 2012. Facebooks grundare och verkställande direktör är Mark Zuckerberg. 

 76 procent av alla sociala media användare i Sverige använder Facebook säger en studie från 2017. Detta blir troligen ännu högre när man tar in Instagram också. Instagram blev köpt av Facebook.

Vad är Facebook för?

Anthony Quintoa

-Facebook står för att föra oss närmare varandra och bygga ett globalt samhälle, svarade Mark 2017 i ett meddelande till sina användare

Instagram är en gratis bild och video delningsapp, Whatsapp är en gratis meddelande, media delningsapp. Dessa två är bara för mobiltelefoner eller surfplattor.

Forbes uppskattar att Mark Zuckerbergs netto är 67,1 miljarder USD från 2018. Det gör honom till den sjätte rikaste i världen enligt deras lista. Hans kommentar på miljardärer är så här.

-Ingen förtjänar att ha sådana mängden pengar, säger han snabbt.

Han säger att det är varför han planerar att ge bort 99% av sina andelar av Facebook under sin livstid.

Politikerna

Mark har varit flera gånger vitttnat hos den amerikanska senaten. Fösta gången var förra året i april. 40 senatorer av dom alla 100 var där för att ställa frågor i den 4 timmar långa lyssningen. Största faktorerna till att senatorerna kalla honom dit är Antitrust, användningen av någon annnans data,kryptopengar.

-Hur upprätthåller du en affärsmodell när användare inte betalar för din tjänst? frågade 84 åriga republikanen

-Senator, vi använder reklam, sa han lite självklart

Också har Mark Zuckerberg varit inbjuden i det europeiska parlamentet. De fick fråga frågor och han anteckna. Sen så valde han ut vilka han ville svara på. Detta blev ett mer hårt klimat än i Usa och politikerna ifrågasatte varför han inte svara på vissa frågor. Han började med att prata om Facebook hur det har hjälpt folk i dem senaste terrorist attackerna att berätta om man är okej. Att invandrare kan kommunicera till nära och kära hemma och ändå hitta sociala grupper i det nya landet. Han berättar om små företagare som har sett framsteg genom att använda Facebooks verktyg.

-Det har också blivit tydligt under de senaste åren att vi inte hade gjort tillräckligt för att förhindra att dessa verktyg också används för att skada...... det gäller falska nyheter, utländsk inblandning i val och utvecklare som missbrukar information om människor, säger han med ståtlig rygg

-Vi tog inte tillräckligt bred syn på våra skyldigheter och det var ett misstag och jag är ledsen för det, med en mer dyster röst

Några tog upp frågan besparingen av data. Han svara inte på dem flesta. Han sa att han skulle skriva svaren och skicka dem senare. Dem fråga om Facebook var ett "Monopoly" men han svara att det fanns konkurrenter som Twitter, Google. Men då kom några ledamöter tillbaka med att dem flesta använder också Twitter och Google att det är inte en konkurrent utan ett verktyg i det sociala media ekosystemet. En i parlamentet fråga "är Cambridge Analytica allt eller är det toppen av isberget".

Cambridge Analytica var ett brittiskt analysföretag som använde andras data för att inverka på politiska val. Cambridge tog 50 miljoner användare data från Facebook och undersöknignen har ännu inte berättat hur viktigt det var för dom eller hur mycket det har påverkat de politiska valen dem senaste åren. 

-det faktum att genien kommer att skapa ett digitalt monster som förstör vår demokrati och våra samhällen just nu, sa tyska ledamötern passionerat och allvarligt till en skrajsen Mark Zuckerberg.

Facebook var tvungen att betala 5 miljarder USD böter i Juli det här året för att inkräktat andras personliga uppgifter bekräftar USA nationella handelsinstitutet. EU har också diskuterat om straff. Google undersöks just nu av amerikanska regeringen. En i amerikanska senaten sa ”det blir svårt men om vi måste så gör vi det” att bryta isär big tech”. 

För att använda Facebook behöver man godkänna deras regler och riktlinjer. Där står allt som är nödvändigt för användarna. Jag ville fråga facebook användare om dem läste policyn. 0/27 sa att dom läste det.

Källor: (1) Amnesty, (2) Cnn, (3) Wikipedia, (4) Benjamin Eriksson, (5) BBC, (6) Business insider, (7) Vox
Skribent

Dela

Elevartikel

12 mar
Elevartikel
26 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
Karin Gabrielsson
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
Anonym
17 mar
Elevartikel
17 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel

Redaktionen

20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional